Kiitos Stadin Derbystä!

Kuoppa oli valmiiksi kaivettu ja lauantaina siihen kuoppaan tiputettiin Stadin Derby. Honka vei Veikkausliiga paikan HIFK:n nenän edestä ja suomalainen jalkapallofani joutui sijaiskärsijäksi. Stadin Derbyn tunnelman olisi saanut jokainen jalkapalloa rakastava ihminen kokea.

Stadin Derbystä muodostui vuosien saatossa käsite. Se oli peli, jota molempien kannattajien fanit odottivat koko kauden. Ajankohta oli merkattu kalenteriin hyvissä ajoin ennen kauden alkua. Stadin Derby olikin fanien näytös ja he nostattivat tunnelmaa niin stadionilla kuin sen ulkopuolellakin. Panoksena oli Stadin Herruus!

Liput, banderollit, rummut, laulut ja savupommit toivat ripauksen kansainvälisyyttä. Aivan sentään El Clasicon tai Derby della Madonninan tunnelmaan ei päästä, mutta Suomen mittakaavassa jotain erityistä siinä oli. Ison maailman tuntua, joka sai fanin hetkeksi unohtamaan omat murheensa ja nauttimaan vapauden tunteesta. Savun hajun tullessa nenään ja ratsupoliisien hevosten kavioiden kopseen kiiriessä korvaasi tiedät olevasi oikeassa paikassa.  Fanien marsseissa stadionille oli jotain niin runollista, että Eino Leinokin kääntyi haudassaan.

Fanit elävät näissä peleissä tunteella. Järki on jätetty lähimpään kaljakuppilaan ja puolueetonta analyysia on turha hakea. Fanille tämä peli on henkinen matka kohti omaa Mekkaa eli Töölöä. Näin sen pitääkin olla. Tunteen pitää ohjata tekemistä, pitää elää hetkessä ja imeä voimaa niistä tunteista, mitkä Stadin Derby herättää eloon.

Paikallispeli on se peli, joka pitää kaudella voittaa. Välillä rapatessa roiskuu, mutta rehellisyyden nimissä fanien käyttäytyminen on ollut pääsääntöisesti hienoa katseltavaa. Joukossa on aina muutama Urpo ja Jonne, mutta sekin kuuluu kuvaan.

Stadin Derby oli peli, jossa lainalaisuudet eivät päde ja sarjataulukolla ei ole mitään merkitystä. Se oli peli, jossa tunne vei pelaajia ja saa heidät nostamaan tasoaan vielä sen kuuluisan piirun verran. Se oli enemmän kuin paikallispeli. Se vaikutti kaupunkikuvaan ja herätti keskustelua ihmisten parissa. Ja siitähän derbyissä on kysymys.

Ensi kaudella saamme todistaa HJK-Hongan välisiä paikallispelejä. Peleistä tulee varmasti hienoa ja tunnelmaltaan hyviä pelejä, mutta stadin uudeksi derbyksi niistä ei ole. Voikin olla, että hardcorefani joutuukin hakemaan stadin derbyn tunnelmaa youtubesta tai ykkösen pelistä Klubi 04-HIFK. Voimme vain elää toivossa ja uskoa Stadin Derbyn vielä palaavan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s